Accessibility 00372486717022134d9cfb34aa829d65183ea8239b72a0059d43fa21a6f849e1
Povećaj veličinu slova
Sivi tonovi
Visoki kontrast
Svijetla pozadina
Podcrtane poveznice
Čitljiv tip slova
Poništi postavke
Default fa0afe5abecfe8ef72b8bd9ea52e7b3180e10a02063ba8fb9be1994af0ce505d

Psihosocijalna podrška tijekom epidemije virusa COVID-19

 

Psihosocijalna podrška kroz projekt “Prevencijom za bolje sutra”  

 

TKO? Djelatnici uključeni u projekt „Prevencijom za bolje sutra“ i korisnici Doma za odgoj djece i mladeži Osijek

ŠTO? Savjetovanje i osnaživanje djece smještene u Dom 

KADA? Tijekom epidemije koronavirusa (4. i 5. mjesec)

GDJE? Dom za odgoj djece i mladeži Osijek

ZAŠTO? Informiranje o bolesti uzrokovanom koronavirusom, nošenje s novonastalom situacijom i njome izazvanim emocijama, kvalitetnija organizacija slobodnog vremena i pomoć u prilagodbi na novi oblik nastave 

KAKO? Ciklusom radionica: Higijenom protiv COVID-19, Moje zdravlje, Organizacija slobodnog vremena, Kako se nositi sa socijalnom izolacijom?, Tko sam ja i gdje idem?, Ljutnja-koji je tvoj okidač?, Preuzimanje odgovornosti za svoje ponašanje, Kako reći ne?, Samopoštovanje

Predavanjima: Kako da učenje ne postane mučenje?, Kako se osjećati bolje u svojoj koži?, Kako se uspješno ljutiti? 

   Savjetodavnim radom

Djelatnici uključeni u projekt „Prevencijom za bolje sutra“ pružali su psihosocijalnu podršku djeci s problemima u ponašanju za vrijeme epidemije COVID-19.

U travnju i svibnju 2020. godine, u sklopu Projekta, provedena su individualna i grupna savjetovanja te radionice i predavanja s korisnicima Doma za odgoj djece i mladeži Osijek. Cilj istih bio je dodatno upoznavanje korisnika s bolesti uzrokovanom koronavirusom, njezinim utjecajem na fizičko i mentalno zdravlje te prevencijom njezinog daljnjeg širenja. Interaktivnim druženjem korisnike se informiralo o epidemiji s naglaskom na jačanje zaštitnih faktora korisnih u nošenju s izvanrednim okolnostima tijekom epidemije.

Korisnici Doma tako su, izravnim sudjelovanjem u raznim aktivnostima, naučili više o koronavirusu, simptomima zaraze te prevenciji širenja istoga. Osim toga, upoznali su se i s različitim aspektima zdravlja (tjelesno, mentalno, socijalno), osvijestili su si svoje zdravstveno stanje te su spoznali važnost izolacije u kojoj su se i sami našli. Pri tome su imali priliku osvijestiti si svoje osjećaje koje su doživjeli u izolaciji te ih bolje razumjeti. Nadalje, naučili su primjereno izraziti svoje emocije (posebice ljutnju) te prepoznati tuđe, osvijestiti si svoje pozitivne osobine, ali i one na kojima bi trebali poraditi. Kroz radionice su naučili i kako se oduprijeti negativnim pritiscima te su stekli uvid u to koliko su oni jedinstveni i čemu u budućnosti teže. Također, identificirali su svoje potrebe i interese, osmislili su individualne planove za provođenje vlastitog slobodnog vremena te su naučili što je odgovornost i kako preuzeti odgovornost za svoje ponašanje. 

Djelatnici uključeni u projekt „Prevencijom za bolje sutra“ savjetodavni i psihosocijalni rad nastavit će provoditi kroz uslugu savjetovanja i pomaganja obiteljima na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.